VOOR EEN GELUKKIGER WIELSBEKE

VOOR EEN GELUKKIGER WIELSBEKE

Wat is er mooier dan mensen gelukkig maken?
Het geluk van onze burgers is onze centrale motivatie om aan politiek te doen! We hopen met onze initiatieven dan ook bij te dragen tot dit geluk.

Een eerste vraag die we ons hierbij stellen is “Wat maakt van ons gelukkige mensen?”
De geluksambassadeur Leo Bormans was eerder dit jaar op uitnodiging van WASKO in Wielsbeke te gast. Hij stelt het zo: “De verschillen in geluk worden voor zo’n 50% verklaard door genetica en opvoeding, voor 10% door de omstandigheden en voor 40% door hoe wij naar ons leven kijken. Vaak ondanks alles. Een open, hoopvolle en positieve kijk op het leven levert alleen maar voordelen op. Het goede nieuws? Een mens kan dat leren als hij dat wil.”

Onder deze omstandigheden verstaan we onder andere ‘de plaats waar je geboren bent’. Uiteraard speelt de algemene context hierin een rol; zinvol werk, een waardig inkomen, voorzieningen, basisonderwijs, gezondheidszorg, sociale cohesie, gelijke kansen,… Het is ook bewezen dat je kansen tot gelukkig zijn stijgen, naarmate er meer groen beschikbaar is binnen de 500 meter van de woning. Dat we het in onze regio of onze gemeente al redelijk goed doen qua algemene context, mag niet leiden tot zelfgenoegzaamheid. Deze vaststelling moet net leiden tot alertheid om het goede verder uit te bouwen in plaats van af te bouwen.

Het grootste struikelblok van onze huidige samenleving tot het bereiken van geluk is niet ‘onveiligheid’ maar ‘eenzaamheid’. Om die reden zou een gemeente moeten blijven inzetten op verenigingen of locaties waar mensen graag samen komen. Dit heeft immers invloed op de omstandigheden, de opvoeding én onze visie tot geluk.

Een prachtig initiatief tot het bijdragen aan geluk van inwoners is te zien in Hasselt en Roerdalen (NL). Waarom niet net zoals hen geluksplekken nomineren ?
Geluksplekken zijn hierbij locaties zoals bijzondere pleintjes, kleine schatten, onverwachte paden, volkscafés, plaatsen van harmonie en ontmoeting, natuurpunten en te ontdekken pareltjes …  Iedereen heeft zo wel een persoonlijk plekje dat bijdraagt tot zijn geluk en waar hij soms ook wel iemand mee naartoe neemt om zijn geluk te delen.
Hoe gelukkig we ook worden van onze eigen tuin of duiventil, deze plaatsen komen niet in aanmerking. De nadruk ligt namelijk op minder bekende publieke plaatsen met een breed inspirerend verhaal.

Kortom, de manier van kijken naar de kleine dingen is essentieel in de zoektocht naar geluk. We zien vaak de schoonheid niet meer van dingen in de eigen buurt. Met ons initiatief zoals de instagrampagina Mooigem zoeken we geluk in de mooie landschappen die onze gemeente rijk is. Zo worden inwoners even toeristen en toeristen worden even inwoners. We leren elkaar met een verwonderende blik kijken naar wat een mens gelukkig maakt.

Delen

Over de auteur

administrator